Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Cd releases


The Embrace


Μπορείτε να παραγγείλετε ηλεκτρονικά τη δισκογραφική δουλειά της Νατάσσας Μάρε σε συνεργασία με τον διεθνούς βεληνεκούς Βρετανό κιθαρίστα Jason Carter υπό τον τίτλο:

"The Embrace" 

στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@natassamare.com
*****

"α"
H δισκογραφική δουλειά υπό τον τίτλο  

"α"

κυκλοφορεί από την Α&Ν Music
Thessaloniki, Greece

Μπορείτε να την παραγγείλετε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: info@natassamare.com

***** ΜΗΔΕΙΑ  - ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ

« Με στόμα που παραληρεί εκφωνεί λόγους σοβαρούς …
διανύουσα με τη φωνή διαστήματα χιλίων ετών ως τον Θεό »

Ηράκλειτος

 *****
          Η πρεμιέρα μίας συναρπαστικής παράστασης πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 17 Ιουλίου, στο πλαίσιο του 30ου Παγκόσμιου Συνέδριου για τη Μουσική Εκπαίδευση του ΙSME (International Society of Music Education) που είχε ως θεματική:  «Music Paedeia: From Ancient Greek Philosophers towards Global Music Communities» Μουσική Παιδεία: Από τους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους στις Σύγχρονες Μουσικές Κοινότητες.

Σε σύνθεση του διεθνούς βεληνεκούς συνθέτη Σύγχρονης Μουσικής, Νίκου Χαριζάνου, παρουσιάστηκε η τραγωδία του Ευρυπίδη, ΜΗΔΕΙΑ, με τη Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου στη φωνητική απόδοση του έργου.


           Ο τίτλος : "ΜΗΔΕΙΑ – ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ", αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ένταση και τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του έργου, ο οποίος αναδύεται από το συνδυασμό της πολυτροπικής αρμονίας της αρχαιοελληνικής γραφής και της αρχαίας μετρικής και παραδοσιακής μουσικής (ηπειρώτικα μοιρολόγια) με τη νεοκλασσική λυρική απόδοση εμβαπτισμένη σε ελεύθερους, avant-garde βοκαλισμούς και σε παράλληλους αυτοσχεδιασμούς από το σχήμα.


Όπως αναφέρει η ίδια η ερμηνεύτρια στο ενημερωτικό σημείωμα του έργου:
«στον ελληνικό λόγο η “λέξη” αποτελεί ενέργημα, είναι η ίδια πράξη …
Στην ελληνική σκέψη, ο θάνατος είναι παράγοντας μεταμορφωτικός …»

Έχοντας, έτσι, τοποθετηθεί, εκ προϊμίου, ο άξονας της σκέψης στο Φως από το οποίο προήλθε και δια του οποίου αναδιπλώνεται η ηρωϊδα, η παράσταση καθαίρει πλήρως το θεατή από την αγωνία του θανάτου…
           Η Μήδεια ως ηρωϊδα, ανώτερη αισθητικά, πλατύτερη πολιτισμικά, αποτελεί τη συμπυκνωμένη έκφραση των συλλογικών μας αναπαραστάσεων, σύμβολο που κουβαλά μέσα του την ασυνείδητη ψυχική ζωή της ανθρωπότητας.

« Μόνο το πρόσωπο είναι αδιαπραγμάτευτο. Γιατί ο άνθρωπος κατοικεί στο πρόσωπό του… » 

 Γι αυτό και σα σκιά πλανάται επί σκηνής με τη λιτότητα μίας ακτίνας φωτός να την περικαλύπτει. Εκείνη, πιθανώς, του Ήλιου που στο άρμα του εντέλει εντάσσεται και αποχωρεί δικαιωμένη από πάντα…

Nατάσσα Μάρε Μουμτζίδου


          Η παράσταση, η οποία έλαβε τιμητική διάκριση από την Boston Metro Contemporary Opera, αποτέλεσε καινοτομία στον μουσικό χώρο για τον συνδυασμό της αρχαίας Ελληνικής και παραδοσιακής γραφής και της σύγχρονης μουσικής και αυτοσχεδιαστικής τέχνης. Μέρη της παρουσιάστηκαν από την Opera Actuel στο Μόντρεαλ του Καναδά και από το Issa Sonus Ensmble στο SPECTRUM της Νέας Υόρκης.  


*****

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου